EN

Noutati

Rosneft preia o participatie de 50% a companiei British Petroleum (BP) in consortiul TNK-B, pentru aproximativ 26 de miliarde de dolari, in bani si actiuni. Astfel, BP isi continua strategia de transformare, dupa criza cauzata de poluarea cu petrol din Golful Mexic, in 2010.

Rosneft va prelua si restul de 50% din actiunile TNK-BP, tranzactia crescand, astfel, productia de petrol si gaze la 4,5 milioane de barili pe zi.
Parteneriatul este unul profitabil (cu dividende castigate de BP din 2003 in valoare de peste 19 miliarde de dolari), desi evolutia grupului TNK-BP a cunoscut si perioade de conflicte intre BP si rusi.
Pentru Rosneft, care urmeaza sa preia si restul de 50% din actiunile TNK-BP, achizitia va creste productia de petrol si gaze la 4,5 milioane de barili pe zi, la egalitate cu Exxon.
In ciuda faptului ca istoria holdingului TNK-BP a fost marcata de desele conflicte dintre BP si partenerii sai rusi, asocierea s-a devedit a fi extrem de profitabila, veniturile din dividendele castigate de BP din anul 2003 insumand peste 19 miliarde de dolari.

Sursa: ziare.com
Inapoi